Tenerife friss hírek

Blue Flag díj tenerifei strandoknak

News image

2012.07.06. Idén 45 "Kék zászló"-t osztottak ki a Kanári-szigeteken 2012-ben 45 db kanári-szigeteki strand kapta meg az igen rangos "Kék zászló" ...

Fast and Furious 6. - Tenerifén forgatjá

News image

2012.07.04. Fast and Furious 6. - Tenerifén forgatják Készül a nagy sikerű akciófilm - Halálos Iramban - hatodik része. Ezt az ...

Fontos: Ryanair weboldal karbantartás

News image

2012.05.16. Fontos: Ryanair weboldal karbantartás Figyelem! A május 18-20-diaki hétvégén a Ryanair légitársaság karbantartást végez a weboldalán! Ez fontos információ mindazoknak, ...

Siam Park új csúszda

News image

2012.05.10  Siam Park - új, fantasztikus attrakciók! A tenerifei Siam Park újdonságokkal várja 2012-ben a látogatóit! Az idei évet egy meglepetés VIP ...

Tenerife afrikai utcai árusok

News image

2012.04.22. Tenerife utcai, afrikai árusok Ha valaki nyaralt már Tenerifén, tapasztalhatta, hogy egész nagy számú fekete bőrű közösség él a szigeten. A ...

-
+
5

Beszélgetés Rakonczay Gáborral - Antigua -

2012.03.28.

Rakonczay Gábor jó időbenTegnap este sikerült telefonon utolérnünk és beszélnünk Rakonczay Gáborral, aki március 25-én, magyar idő szerint éjfél körül kötött ki Antigua szigetén, miután 60 nap alatt átevezte Vitéz nevű kenujával az Atlanti óceánt.

Célba érésének híre azóta futótűzként terjed az egész világon. Az izgalmakat csak fokozta, hogy február 6-án megszakadt Rakonczayval a kapcsolat és azóta semmi hír nem volt felőle.

Rengetegen szurkoltak neki az út alatt, és még többen aggódtak, miután megszűnt vele a kommunikáció! De most már tudjuk, hogy jól van, fantasztikus teljesítményt hajtott végre!

Rakonczay Gábor kalandjáról és megérkezéséről még a BBC és a Washington Post is beszámolt, teljesítménye bekerül a Guiness Rekordok közé és világrekordot is állított vele!

Eredményéről beszámoltak Új-Zélandon, Ausztráliában, Európa több országában és Uruguayban is. az AP hírügynökség interjúja nyomán az Egyesült Államokban szinte minden nagyobb újság közölte a hírt!

Ma délután elmondta nekünk, hogy nagyon jó érzés újra szárazföldön lenni, jól van, és miután nem tudott hírt adni magáról, meg volt róla győződve, hogy az emberek többsége lemond róla. De nézzük, miről beszélgettünk vele:

Beszélgetés Rakonczay Gáborral:

Gábor, egy ország aggódott érted. Annyira jó hallani a hangodat! :)

R.G.: Jó hallani, hogy ennyien aggódtak értem. Én azt gondoltam, hogy már lemondtak rólam.


Gábor, a Portugália Kanári-szigetek szakasz alatt említetted, hogy a legnagyobb kihívást a magány jelenti egy ilyen út során. Miután Vitéz borulása után teljesen megszűnt a kapcsolatod a külvilággal, hogy bírtad a magányt? Megviselt?

R.G.: Miután elindultam a Kanári-szigetekről, enyhült a magányosság érzése. A teljes kommunikáció hiánya nem zavart meg mentálisan, ráhangolódtam a feladatomra, a célomra koncentráltam. Végig jól kijöttem magammal az út alatt, sőt az utolsó 10 napot kifejezetten élveztem. Nem volt más választásom, mint előre haladni! Ami miatt főleg zavart, hogy nem tudok kapcsolatot teremteni feleségemmel, Viktóriával, az az, hogy tudtam, mindenki nagyon aggódik miattam. Persze az időjárás előrejelzés is jól jött volna. A kialakult helyzet miatt azonban még jobban beleadtam a tőlem telhetőt, hogy a lehető leghamarabb partot érjek, és jelezzem, jól vagyok!

Jó társaság voltam magamnak. :)

 

Igen, ez nagyonfontos, hogy jóban vagy magaddal.

A lapotop-ok is tönkre mentek, amikor felborultál?

R.G.: Igen, mind a kettő katonai, vízálló laptop tönkre ment, berozsdásodtak. :) De a merevlemezüket egy speciális rész védi, arról talán még ki lehet nyerni az első 14 nap adatait, fényképeket. A fényképező gép is tönkre ment, pedig lett volna mit fotóznom. Kétszer láttam bálnákat is.


Miután használhatatlanná váltak a műszaki berendezéseid, hogyan sikerült tájékozódnod az óceánon?

R.G.: A legkisebb GPS-em működőképes maradt, volt iránytűm és éjszaka a csillagok segítettek. Emlékeztem Antigua koordinátáira, így tudtam, hogy merre kell tartanom. Nekem kellett az irányt kalkulálnom, nem számolt helyettem a navigáció. Ezen az úton kellett a tudás és tapasztalat, amit korábban tanultam.


Gábor, milyen érzés volt kikötni?

R.G.: Leírhatatlan érzés volt kikötni! Itt Antiguán a parton, egy szakaszon éttermek sorakoznak. Mindenki, aki épp a parton tartózkodott, látta, ahogy beevezek a kikötőbe. Nagy ováció közepette tettem meg az utolsó métereket. Meghívtak vacsorázni egy hajóra, és egy étterembe is. Itt indenki nagyon kedves, segítőkész.

Először nagyon furcsa érzés volt szilárd talajon járni. Az óceánon töltött hosszú idő után átalakult kicsit az egyensúlyérzékem, a hullámzáshoz szoktam. Kicsit ijesztő volt fix talajon menni. Még vittek is a parton egy szakaszon, mert nem nagyon tudtam menni. :) Amikor egy hajón voltam vendégségban, akkor sokkal stabilabban tudtam állni. Másnapra aztán helyre jött az egyensúlyérzékem, újra alkalmazkodtam a szárazföldi környezethez.


Mit csinálnál másképp, ha most kellene újra nekivágnod az Atlanti-óceánnak?

R.G.: Nem indulnék el! :)

Jó. :) Mit tennél másként, ha most indulnál, de meglenne a mai tudásod?

R.G.: Biztos, hogy vinném magammal azt a nyomkövető berendezést, amit most nem hoztam el. Ha nálam lett volna, Viktória követhette volna a mozgásomat, ezáltal tudta volna, hogy nincs baj, mert megfelelő tempóban haladok.

Gábor felesége, Rakonczay Viktória ma érkezik meg Antigua-ra, és jövő hétfőn indulnak haza.

Naplemente az Atlanti-Óceánon

 

Nyaraljon egy hétig kedvezményesen Tenerife szigetén! A Kanári Szigetek legszebbikén. Csak 149 euro / 8 nap / éjszaka / család.

Ezt kár lenne kihagyni! Jelentkezzen MOST!

 

 

Jelentkezés

 

Oldal elejére