Tenerife friss hírek

Blue Flag díj tenerifei strandoknak

News image

2012.07.06. Idén 45 "Kék zászló"-t osztottak ki a Kanári-szigeteken 2012-ben 45 db kanári-szigeteki strand kapta meg az igen rangos "Kék zászló" ...

Fast and Furious 6. - Tenerifén forgatjá

News image

2012.07.04. Fast and Furious 6. - Tenerifén forgatják Készül a nagy sikerű akciófilm - Halálos Iramban - hatodik része. Ezt az ...

Fontos: Ryanair weboldal karbantartás

News image

2012.05.16. Fontos: Ryanair weboldal karbantartás Figyelem! A május 18-20-diaki hétvégén a Ryanair légitársaság karbantartást végez a weboldalán! Ez fontos információ mindazoknak, ...

Siam Park új csúszda

News image

2012.05.10  Siam Park - új, fantasztikus attrakciók! A tenerifei Siam Park újdonságokkal várja 2012-ben a látogatóit! Az idei évet egy meglepetés VIP ...

Tenerife afrikai utcai árusok

News image

2012.04.22. Tenerife utcai, afrikai árusok Ha valaki nyaralt már Tenerifén, tapasztalhatta, hogy egész nagy számú fekete bőrű közösség él a szigeten. A ...

-
+
5

Óceán átkenuzás Rakonczay Gábor

Megtalálták Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenuját!

Megtalálták Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenuját!

Tegnap érkezett Rakonczay Gábor az azori-szigeteki Hortába, hogy az elveszett Vitézt megtalálja azok alapján a koordináták alapján, amit egy arra haladó, luxus jachton dolgozó, magyar lánytól kapott.
 
Míg Gábor az óceánon kereste a kenut két tengerésszel,addig egy francia hajó bevontatta Vitézt a kikötőbe. Egy ott - búvárként - dolgozó magyar észrevette a történteket, és egyből jelezte is itthon a Blikknek.
 
Mivel a tengeren nincs térerő, ezért a Blikk munkatársai Rakonczay Viktóriának szóltak elsőként a jó hírről.
 
Nem sokkal később Rakonczay Gábor is kikötött, értesült az eseményekről, és már oda is ment Vitézhez az azori-szigeteki Horta kikötőjébe.
 
Míg nincs eldöntve, hogy hogyan fogják hazahozni a kenut.
 
Vitéz előkerült
 

Vitéz előkerült

Vitéz előkerült!

Fantasztikus hírt kapunt Rakonczay Viktóriától!

Az észak Atlanti-óceánon egy jacht észlelte Vitézt, az óceáni kenut! A koordinátáit feljegyezték az időponttal együtt, ennek alapján ki lehet számolni a hajó sodródási irányát és sebességét, ahhoz képest, ahonnan elveszett.

A jacht sajnos a viharos körülmények között nem közelítette meg a kenut, a kapitány nem vállalta a felelősséget, hogy valaki átmenjen és kötélre vegye, de a koordinátákkal nagyon sokat segítettek. Mivel a sodródás miatt minden perc számít, Rakonczay Gábor a hír hallatára minden elfoglaltságát félretéve azonnal megszervezte kiutazását, hogy visszaszerezze Vitézt.

Ma reggel megérkezett az azori-szigeteki Hortába, bérelt egy motoros hajót és jelen pillanatban már kint is van a vízen és két tengerésszel átfésülik a területet, ahol a számítások szerint a kenu lehet. Bízunk benne, hogy mielőbb megtalálják, és hamarosan mindketten újra hazatérnek!

Vitéz előkerült

 

Rakonczay házaspár válik

Rakonczay GáborRakonczay Gábor és Rakonczay Viktória pár napja tette közzé a hírt, hogy közös életük, kapcsolatuk befejeződik, elválnak útjaik.

Rakonczayék még középiskolás korukban ismerkedtek meg, egyetemre is együtt mentek, és közös erővel sok álmukat valósították meg. Egyetemistaként átevezték az Atlanti-óceánt, mely teljesítményükkel Világ Rekordot, Guiness Rekordot értek el. Erről a kalandjukról könyv is megjelent, Tűzhangya címmel.

Rakonczay Gábor nem rég újabb Világ Rekordot állított fel, ezúttal egyedül vágott neki Vitéz nevű kenujával az Atlanti-óceánnak. Az expedíciót várakozáson felüli idővel, 60 nap alatt sikerült teljesíteni.

Gondolataikat elválásukról Facebook oldalukon írták le.:

"Sorsunk, életutunk, igen sokáig egy irányba haladt, ám ez most megváltozik…

A Tűzhangya evezőssel ketten együtt, majd Gábor Vitézzel egyedül átevezett az Atlanti-óceánon. A két út között pedig kétszer átvitorláztunk az óceánon. Együtt álmodtunk és dolgoztunk céljainkért, míg álmainkat megvalósítottuk. Minden megvolt hozzá. Akaraterő, kitartás, csapatmunka, no meg a szerencse. Úgy tűnt, hogy mi ketten együtt, amit csak akarunk, mindent el tudunk érni és le tudunk győzni! Ám nagy teljesítmények mögött nagy feszültségek indukálódnak. Csak a sikerorientált emberek képesek mindent alárendelni a cél elérésének érdekében. Mint ahogyan tettük ezt mi is. A sokévi megfeszített munka azonban rávilágított arra, hogy kapcsolatunk mégsem olyan erős, mint amit egy ilyen életvitel megkövetel. Gábor indulása előtt még hinni akartuk, hogy az átkelés után rendezni tudjuk közös életünket. 

Azonban a távolság nem tett jót. Az átkelés alatti és az azután felmerült nehézségek, gondok tovább rontottak a helyzeten.
AMIT EGYÜTT MEGÉLTÜNK, AZ OLYAN SZOROS KÖTŐDÉS, AMI SOHA NEM HALVÁNYUL EL. A SZERETET, A TISZTELET EGYMÁS IRÁNT ÖRÖK.
Mire észbe kaptunk, szembesülnünk kellett a ténnyel, szép lassan megváltoztunk és egymástól eltérő irányba indult el életünk. A legkevesebb, amit tehetünk, szeretettel elengedni a másikat, visszaadni egymás szabadságát! Fejet hajtunk egymás sportteljesítménye előtt, és emberi nagysága előtt!! Számot vetettünk a közös múlttal. Ami akkor gond, baj, nehézség volt, mára megszépült. Kirajzolódni látszanak az utak, elképzelések, lehetőségek.

A mi kettőnk története jó példa arra, hogy ugyan útjain elválnak, de álmainkat nem adjuk fel, tudjuk, mit akarunk tenni a jövőben és hálásak vagyunk egymásnak, hogy az eddigi utat együtt tettük meg!

Kedves barátaink, szimpatizánsok, ismerősök! Köszönjük a sok-sok lelkes bíztatást, támogatást!!! Sorsunk alakulásáról, terveinkről, programjainkról a jövőben az új, önálló Viki illetve Gábor Facebook oldalról értesítünk mindenkit, és az élet megy tovább."

Rakonczay Viki

 

Elveszett Rakonczay Gábor Vitéz nevű hajója

2012.05.13.
Elveszett Rakonczay Gábora Vitéz nevű hajója

Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujával világrekordot állított fel a tavasszal, a világon elsőként kenuzta át egyedül az Atlanti-óceánt!

Antigua szigetén kötött ki, ahonnan ő pár nap múltán haza is repült felesége kíséretében, a kenu azonban maradt. A hajó hazaszállítására több variáció is elképzelhető lett volna. Rakonczayék úgy döntöttek, hogy Szeremley Huba Elizabeth nevű vitorlása vontassa haza Vitézt. Eleinte működött is a dolog, azonban Szeremley Hubáék múlt szombaton hatalmas viharba kerültek, ahol Rakonczay Gábor kenuja felborult a nagy hullámzásban.

Mivel Elizabeth egyik vitorlája is elszakadt, a vitorlás kormányozhatatlanná vált. A csapat kb. 5 órán át küzdött azért, hogy Vitézt visszafordítsa, ez azonban nem sikerült, így az Azori-szigetektől nem messze meghozták a döntést, elvágják Rakonczay kenujának vontatókötelét.

Fa Nándor, a kenu tervezője és építője elmondta, hogy a kenu elsüllyedni nem tud, így tehát csak sodródik a nyílt vízen. A hajó óriási veszteség, hisz eszmei értéke felbecsülhetetlen. A jogszabályok szerint, most már azé a kenu, aki megtalálja!

Bízzunk benne, hogy jó kezekbe kerül, és egyszer még hazaér a világbajnok kenu!

Rakonczay Gábor - Vitéz

 

Rakonczay Gábor Atlanti-óceán átkenuzás összefoglaló

2012.04.16.
Rakonczay Gábor Atlanti-óceán átkenuzás összefoglaló

2012 Április 11-én Rakonczay Gábor és Viktória támogatói élménybeszámolót tartott Budapesten, ahol mi is részt vettünk. Sok érdekes és izgalmas dolgot hallhattunk, amit most meg is osztunk olvasóinkkal.

Rakonczay Gábor és Rakonczay Viktória

Trükkös portugáliai indulás:

A portugáliai partoktól való eltávolodás is kihívás volt egy régebben történt eset miatt. Történt egyszer, hogy a Vitézhez hasonló, kisebb, motor nélküli hajó 34 km-re a parttól bajba került. Komoly mentést kellett szervezni, az eset nagy, negatív hírverést kapott. Azóta a lagosi kikötőből hivatalosan nem engednek a nyílt víz felé útra kelni ilyen pici, emberi erő által hajtott hajókat. Rakonczay Gábornak tehát úgy kellett tennie, mintha csak egy könnyed evezésre indulna a környéken. A kikötőben azt mondta, hogy csak a legközelebbi spanyol kikötőig evez, szigorúan a partok mellett.


Ijesztő vízbe esés Las Palmas után:

Gran Canariát elhagyva elég erős időjárás várt Vitézre és kapitányára. A nagy hullámzásban Gábor bele is esett a vízbe. Biztonsága érdekében mentő mellényt viselt, ami kötéllel rögzítve volt Vitézhez. Így elméletileg nem történhetett baj, hisz csak vissza kell mászni a kenura. A mentőmellény fel is fújódott az esés következtében. Gábor mászott is volna vissza hajójára, de hiába nézett körbe, az sehol sem volt. Hirtelen megrémült, hogy elsodródott Vitéztől, de pár másodperc múlva kiderült, csak a mentőmellény széles pereme tréfálta meg, pont eltakarta a látómezejéből a kenut. Rakonzcay Gábor megkönnyebbülve folytathatta útját.


Rakonczay Gábor nem jelentkezik:

A kanári-szigeteki indulás után 16 napon keresztül volt kapcsolat Gáborral. Viktóriával minden délelőtt 4-5 percet beszéltek. Aztán egyik kedd reggel nem jött a hívás az óceánról. Viktória nem aggódott, hisz nem volt rá oka. Máskor is volt, hogy késett Gábor telefonja, illetve a kenus és a kenu is bizonyította már felkészültségét.

Mindeközben Rakonczy Gábor Vitéz kabinjában sodródott az Atlanti-óceánon, várta, hogy csillapodjon az időjárás. Viharos időben ez teljesen normális viselkedés, hogy a tengerész a kabinban várja ki a jobb időt. Egyszercsak nem várt esemény történt. Vitézt telibe találta egy törő hullám, ami pont fejre állította a kis hajót. A kabinban lévő 250 kg súlyú felszerelés Gáborral együtt a hajó tetejébe esett. Víz kezdett el beszivárogni a kabinba a tetőn található szellőző nyíláson keresztül. Gábor tudta, hogy ha nem cselekszik, komoly bajba kerülhet. A tőkesúly feladata lett volna, hogy visszaállítsa a kenut a normális pozíciójába, azonban a 250 kg felszerelés, és a beszivárgó víz túlságosan stabilizálta vitézt, a  30 kg tőkesúly már nem tudott segíteni.

Vitézt Fa Nándor úgy tervezte, hogy a kenu elejébe és hátuljába is úgynevezett légszekrényt épített, ami gyakorlatilag elsüllyeszthetetlenné tette azt. Jelen esetben azonban az első légszekrényben nem levegő, hanem élelmiszer volt. Gábornak azonnal tennie kellett valamit, különben elsüllyed. Egy pillanatra halálfélelem lett úrrá rajta, de választania kellett, kétségbe esik vagy küzd!

Rakonczay Gábort kemény fából faragták, nem azért indult el, hogy most feladja. Kénytelen volt kimászni a kabinból, hogy saját erejével próbálja visszafordítani a fejre állt kenuját. Ahhoz, hogy kimásszon, ki kellett nyitnia a kabinajtót, ahol ezáltal több száz liter víz zúdult a kabinba. Felmászott a kenu égnek meredő aljára, gondolta kilendíti a tőkesúlyt, így van esélye visszafordítani Vitézt. Vitéz azonban meg sem mozdult!

Gábornak nem volt ideje pánikolni, tudta, hogy az élete a tét. Eszébe jutott, hogy ha kötelet köt a tőkesúlyra, és messzebbről rántja meg azt, akkor nagyobb erőt tud kifejteni. Pár sikertelen próbálkozás után sikerült egy meredek hullámot elkapnia, és a legjobb pillanatban megrántania Vitézt. Vitéz visszafordult, Gábor megmenekült!

A borulás következtében rengeteg felszerelése elúszott, köztük a mentő mellénye is. GPS, telefon, lámpa, zenelejátszó mind beázott, használhatatlanná vált. Az élelmiszerek 40%-a tönkre ment. A borulás után másfél napig Rakonczay Gábor folyamatosan ült a kenun vizes ruhájában, és irányította azt, miközben állandóan ostromolták a viharos hullámok. Még háromszor esett vízbe ezután. A harmadik vízbeesése után vette észre a kapitány, hogy a hajót és őt összekötő kötelet már csak egy vékony szál tartja...

A boruláskor hordott vizes ruhát Rakonczay Gábor még két hétig viselte!

Az eset után 10 nappal találkozott először hajóval, jelzett neki, de nem vették észre, így továbbra sem tudott életjelet adni magáról.


Nincs mese, ki kell kötni mielőbb!:

Rakonczay Gábornak nyomós érvei voltak, hogy mielőbb partot érjen. Egyrészt élelmiszer készletének jó része tönkrement. Másrészt szerette volna megnyugtatni az érte izgulókat, hogy jól van, nem esett baja. Nem sokkal indulása után másik két - kevésbé rutinos - evezős is elstartól a Kanári-szigetekről. Gábor tudta, hogy ha valamelyikük előbb érne be, akkor az itthoniak elveszítenék a reményt, hogy még él.


Az első lépések a szárazföldön:

Egy ilyen hosszú óceáni kaland után az ember térérzékelése megzavarodik. Műszerek nélkül azt is kihívás megállapítani, hogy 10 méterre vagy 40 méterre van-e a part. Gábor az utolsó 50 órában mindössze 2 órát aludt, hogy nappal érje el Antigua szigetét, ezzel is segítve kikötését. Mikor végre rögzítette Vitézt a kikötőben, és kilépett a mólóra, lábai összecsuklottak, annyira elszokott az ilyen jellegű mozgástól. Egy, a kikötőben horgonyzó holland házaspár sietett a segítségére, ők támogatták Rakonczay Gábort. 3-4 napra volt szükség, hogy a kenus újra otthon érezze magát a szárazföldön. Az óceáni környezet után például egy 40 km/óra sebességgel közlekedő autó is egy robogó járműnek tűnt számára.

Örömmel hallottuk, hogy Rakonczay Gábor embert próbáló kalandjáról hamarosan könyv jeleneik meg, és filmet is készítenek belőle! Nagyon várjuk!
 

 

Beszélgetés Rakonczay Gáborral - Antigua -

2012.03.28.

Rakonczay Gábor jó időbenTegnap este sikerült telefonon utolérnünk és beszélnünk Rakonczay Gáborral, aki március 25-én, magyar idő szerint éjfél körül kötött ki Antigua szigetén, miután 60 nap alatt átevezte Vitéz nevű kenujával az Atlanti óceánt.

Célba érésének híre azóta futótűzként terjed az egész világon. Az izgalmakat csak fokozta, hogy február 6-án megszakadt Rakonczayval a kapcsolat és azóta semmi hír nem volt felőle.

Rengetegen szurkoltak neki az út alatt, és még többen aggódtak, miután megszűnt vele a kommunikáció! De most már tudjuk, hogy jól van, fantasztikus teljesítményt hajtott végre!

Rakonczay Gábor kalandjáról és megérkezéséről még a BBC és a Washington Post is beszámolt, teljesítménye bekerül a Guiness Rekordok közé és világrekordot is állított vele!

Eredményéről beszámoltak Új-Zélandon, Ausztráliában, Európa több országában és Uruguayban is. az AP hírügynökség interjúja nyomán az Egyesült Államokban szinte minden nagyobb újság közölte a hírt!

Ma délután elmondta nekünk, hogy nagyon jó érzés újra szárazföldön lenni, jól van, és miután nem tudott hírt adni magáról, meg volt róla győződve, hogy az emberek többsége lemond róla. De nézzük, miről beszélgettünk vele:

Beszélgetés Rakonczay Gáborral:

Gábor, egy ország aggódott érted. Annyira jó hallani a hangodat! :)

R.G.: Jó hallani, hogy ennyien aggódtak értem. Én azt gondoltam, hogy már lemondtak rólam.


Gábor, a Portugália Kanári-szigetek szakasz alatt említetted, hogy a legnagyobb kihívást a magány jelenti egy ilyen út során. Miután Vitéz borulása után teljesen megszűnt a kapcsolatod a külvilággal, hogy bírtad a magányt? Megviselt?

R.G.: Miután elindultam a Kanári-szigetekről, enyhült a magányosság érzése. A teljes kommunikáció hiánya nem zavart meg mentálisan, ráhangolódtam a feladatomra, a célomra koncentráltam. Végig jól kijöttem magammal az út alatt, sőt az utolsó 10 napot kifejezetten élveztem. Nem volt más választásom, mint előre haladni! Ami miatt főleg zavart, hogy nem tudok kapcsolatot teremteni feleségemmel, Viktóriával, az az, hogy tudtam, mindenki nagyon aggódik miattam. Persze az időjárás előrejelzés is jól jött volna. A kialakult helyzet miatt azonban még jobban beleadtam a tőlem telhetőt, hogy a lehető leghamarabb partot érjek, és jelezzem, jól vagyok!

Jó társaság voltam magamnak. :)

 

Igen, ez nagyonfontos, hogy jóban vagy magaddal.

A lapotop-ok is tönkre mentek, amikor felborultál?

R.G.: Igen, mind a kettő katonai, vízálló laptop tönkre ment, berozsdásodtak. :) De a merevlemezüket egy speciális rész védi, arról talán még ki lehet nyerni az első 14 nap adatait, fényképeket. A fényképező gép is tönkre ment, pedig lett volna mit fotóznom. Kétszer láttam bálnákat is.


Miután használhatatlanná váltak a műszaki berendezéseid, hogyan sikerült tájékozódnod az óceánon?

R.G.: A legkisebb GPS-em működőképes maradt, volt iránytűm és éjszaka a csillagok segítettek. Emlékeztem Antigua koordinátáira, így tudtam, hogy merre kell tartanom. Nekem kellett az irányt kalkulálnom, nem számolt helyettem a navigáció. Ezen az úton kellett a tudás és tapasztalat, amit korábban tanultam.


Gábor, milyen érzés volt kikötni?

R.G.: Leírhatatlan érzés volt kikötni! Itt Antiguán a parton, egy szakaszon éttermek sorakoznak. Mindenki, aki épp a parton tartózkodott, látta, ahogy beevezek a kikötőbe. Nagy ováció közepette tettem meg az utolsó métereket. Meghívtak vacsorázni egy hajóra, és egy étterembe is. Itt indenki nagyon kedves, segítőkész.

Először nagyon furcsa érzés volt szilárd talajon járni. Az óceánon töltött hosszú idő után átalakult kicsit az egyensúlyérzékem, a hullámzáshoz szoktam. Kicsit ijesztő volt fix talajon menni. Még vittek is a parton egy szakaszon, mert nem nagyon tudtam menni. :) Amikor egy hajón voltam vendégségban, akkor sokkal stabilabban tudtam állni. Másnapra aztán helyre jött az egyensúlyérzékem, újra alkalmazkodtam a szárazföldi környezethez.


Mit csinálnál másképp, ha most kellene újra nekivágnod az Atlanti-óceánnak?

R.G.: Nem indulnék el! :)

Jó. :) Mit tennél másként, ha most indulnál, de meglenne a mai tudásod?

R.G.: Biztos, hogy vinném magammal azt a nyomkövető berendezést, amit most nem hoztam el. Ha nálam lett volna, Viktória követhette volna a mozgásomat, ezáltal tudta volna, hogy nincs baj, mert megfelelő tempóban haladok.

Gábor felesége, Rakonczay Viktória ma érkezik meg Antigua-ra, és jövő hétfőn indulnak haza.

Naplemente az Atlanti-Óceánon

 

Az egész világ kíváncsi Rakonczay Gábor teljesítményére.

2012.03.28.
Az egész világ kíváncsi Rakonczay Gábor teljesítményére.

Rakonczay Gábor a világsajtóban

Világszerte megírta a sajtó Rakonczay Gábor expedíciójának sikerességét, amelynek során elsőként evezte át az Atlanti-óceánt Fa Nándor által tervezett, Vitéz nevű kenujával.

Rakonczay Gábor fantasztikus teljesítményéről beszámolt többek között a BBC, a Washington Post, de írtak róla Új-Zélandon, Ausztráliában, Európa több országában és Uruguayban is.

Ez persze nem véletlen, hiszen olyan teljesítményt tudhat maga mögött, amit még ezelőtt senki más.

Egyedül átevezte az Atlanti-óceánt egy kenuval 60 nap alatt!

Gratulálunk Gábor!

Pár cikk a sok közül:

http://www.newsday.com/news/nation/hungarian-rows-canoe-across-atlantic-ocean-1.3623714

http://www.nydailynews.com/news/world/hungarian-man-cross-atlantic-a-canoe-article-1.1051102

http://www.utsandiego.com/news/2012/mar/26/hungarian-rows-canoe-across-atlantic-ocean/?ap

http://www.washingtonpost.com/world/the_americas/ap-interview-hungarian-is-first-to-cross-atlantic-ocean-by-canoe-from-europe-to-caribbean/2012/03/26/gIQAjo44bS_story.html

http://www.wrex.com/story/17255409/hungarian-rows-canoe-across-atlantic-ocean

http://www.oregonlive.com/newsflash/index.ssf/story/hungarian-rows-canoe-across-atlantic-ocean/dc6e78b4e80e4c56a9830960d96eccbd

http://www.cbsnews.com/8301-501714_162-57404550/hungarian-rows-canoe-across-atlantic-ocean/

http://www.odt.co.nz/news/world/203038/hungarian-canoes-across-atlantic

http://www.3news.co.nz/Hungarian-Gabor-Rakonczay-rows-canoe-across-Atlantic-Ocean/tabid/417/articleID/248247/Default.aspx

http://www.heraldsun.com.au/news/more-news/hungarian-rows-canoe-across-atlantic-ocean/story-e6frf7lf-1226310793968

 

Rakoncazy Gábor kikötött Antigua-n

2012.03.26.
Rakoncazy Gábor kikötött Antigua-n

Atlanti-Óceán átkenuzás

Tegnap éjjel (2012.03.25.), itteni idő szerint 23 óra és éjfél között csörgött Rakonczay Viktória telefonja! Épp lefekvéshez készülődött. A szám ismeretlen és furcsa volt, de gondolta felveszi, hátha fontos hívás. A vonal másik végén, férje, Rakonczay Gábort szólt a telefonba: "Szia, Gábor vagyok!". Viktória hirtelen szóhoz sem jutott, de aztán határtalan ujjongás tört ki rajta férje hangja hallatán!

Rakonczay Gábor tehát életben van, és hihetetlen gyorsan, 60 nap alatt teljesítette a Kanári-szigetek Antigua távot. Teljesítménye fantasztikus, többek között Világrekord, Guiness Rekord! Ő a világon az első, aki egyedül egy kenuban átszelte az Atlanti-óceánt! Az, hogy ilyen gyorsan célba ért, teljességgel váratlan! Az eredetileg tervezett 80 nap is igen erős teljesítménynek számított volna.

Gábor kikötése után egy Antiguán horgonyzó vitorláshoz evezett oda, és kérte kölcsön műholdas telefonjukat, hogy hazatelefonálhasson.

A kenussal akkor szakadt meg a kapcsolat, amikor február elején viharba került, és Vitéz nevű kenuja felborult. Vitéz mindössze 10 cm-re lógott ki a vízből fejjel lefelé. Rakonczaynak csak egy nagy hullám segítségével sikerült visszafordítania kenuját! Mindene elázott, műszaki berendezései tönkre mentek.

Felesége Viktória már szervezi is repülőútját Antiguára, kirepül férjéhez, hogy együtt jöhessenek haza a nagy kaland után.

Ma délután kapcsolatba lépünk telefonon keresztül Rakonczay Gáborral, hogy tőle hallhassuk fantasztikus kalandjának részleteit!

Rakonczay Gábor célba ért

 

Továbbra sincs életjel Rakonczay Gáborról

Rakonczay Gábor valahol az Atlanti-óceánon

Február 11-dikén adtunk utoljára hírt Rakonczay Gáborról, aki Vitéz nevű kenujával vágott neki az Atlanti-óceánnak. Kenuval még soha senki nem tette meg ezt a távolságot, így vállalkozása egyedülálló! Portugáliából leevezett Gran Canariáig, majd onnan indult tovább január 25-én. Február elején megszakadt vele a kapcsolat, azóta nincs hírünk a hajósról. Feleségével, Viktóriával azóta többször sikerült beszélnünk telefonon, nem aggódik Gábor miatt, férje nagyon tapasztalt hajós, felkészültek az ilyen helyzetre is. Mivel nincs olyan időjárási körülmény, ami bajt okozhatna, így egy dologra lehet gondolni, a telekommunikációs berendezések felmondták a szolgálatot. Gábornál van egy úgynevezett Iridium műholdas telefon, aminek a segítségével próbálták megállapítani Vitéz pozícióját, azonban a szolgáltató csak annyit tudott mondani, hogy Gábor február 6-án kapcsolta be azt utoljára.

A műszaki berendezéseket a tartós nedvesség tönkre tudja tenni. Egy ideig lehet bízni abban, hogy a telefon kiszárad, azonban az is elképzelhető, hogy a hosszan tartó nedvesség miatt nem fog többet működni. Ebben az esetben úgy kaphatunk információt Gáborról, ha találkozik egy másik hajóval, sikerül magára felhívni a figyelmet, és a hajó telefonján bejelentkezik. Mivel a kenuja körülbelül egy méterre áll ki a vízből, a hullámok pedig 2-3 méteresek is lehetnek, így nagyon nehezen észrevehető. Gábor rakétával vagy kürttel tudja jelezni ottlétét.

Múlt hét végén indult útnak egy magyar vitorlás a Kanári-szigetekről. Szeremley Huba és legénysége igyekszik Gábor útvonalán haladni Elizabeth nevű vitorlásukkal. Mivel az óceán óriási, Gábor kenuja pedig alig észrevehető, így pici az esély, hogy épp összetalálkoznak, de nagyon bízunk benne! Ahhoz, hogy Gábor észrevehesse a magyar vitorlást, és jelezhessen neki, 30 km-es távolságon belül kell kerülniük. További bizakodásra ad okot, hogy Vitéz kapitányának előbb-utóbb kereszteznie kell egy forgalmasabb tengeri útvonalat, ahol biztosan összetalálkozik más hajókkal. Nagyon várjuk, hogy újra hallhassunk Gáborról!

Rakonczay Gábor feltételezett helyzetpontja 2012.03.05-én:

Rakonczay Gábor 2012.03.05. feltételezett helyzetpontja


 

 
További cikkeink...

Nyaraljon egy hétig kedvezményesen Tenerife szigetén! A Kanári Szigetek legszebbikén. Csak 149 euro / 8 nap / éjszaka / család.

Ezt kár lenne kihagyni! Jelentkezzen MOST!

 

 

Jelentkezés

 

Oldal elejére